Ga naar de inhoud

Grenzen

“Nee” zeggen is vaak moeilijk omdat we de relatie met de ander goed willen houden. We willen bijvoorbeeld dat de ander ons aardig blijft vinden of we willen de ander niet kwetsen.

Ook de maatschappij leert ons van jongs af aan dat we rekening met de ander moeten houden. Dus niet zo raar ook dat we ons zo goed kunnen intunen in wat een ander wil of van ons verwacht. En dan kan “nee” zeggen behoorlijk lastig zijn.

Hoe zou het zijn om te kijken vanuit jezelf en niet vanuit de ander. Te kijken naar wat jij wilt en wat jouw behoeftes zijn. Om daar even wat tijd voor te nemen, alsof er niemand wat van jou vraagt.  Om goed te voelen en jouw wensen en behoeftes serieus te nemen. Waar liggen jouw behoeftes, en kan je wellicht omdenken in  “ja” zeggen tegen jezelf , in plaats van “nee” tegen de ander?

Vind jij het soms lastig om bij jezelf te blijven, “nee” te zeggen tegen een ander en zou je hier graag meer controle over krijgen? Neem dan contact met mij op, dan gaan we daar samen naar kijken.

Liefs, Sjaan