Ga naar de inhoud

Probleem of oplossing?

Onze problemen, waar we last van hebben of moeilijkheid van ondervinden,  onderhouden we vaak ook zelf. Ze geven ons ook iets. Dat zijn we ons meestal niet bewust.  Maar denk daar eens over na; Ze geven ons ook iets. “Wat kan een probleem ons geven?” Dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk.

Denk eens aan een probleem waar je mee loopt en waar je graag van af zou willen. Als je die voor ogen hebt, kan je jezelf deze vragen stellen:

Waar hoeft niet naar gekeken te worden zolang dit probleem speelt?

Wat zou er zichtbaar worden als dit probleem er niet meer is?

Vaak komt er dan iets naar voren wat maar al te blij is dat dat verstopt kan blijven zitten.

Denk bijvoorbeeld aan rouwen, stel je voor dat je minder verdrietig gaat zijn een gemis van een dierbare. Misschien voel je je wel schuldig dat je verder gaat met leven, of voelt het teveel als die dierbare loslaten.

Of denk aan niet fijn voelen op werk, als je ontslag zou nemen. Misschien voel je je onzeker op de arbeidsmarkt, of voel je je disloyaal aan een ouder die dat niet zou goedkeuren.

Zo zijn er veel meer voorbeelden en nog veel meer onderliggende gevoelens en gedachten die verstopt willen blijven omdat het te ongemakkelijk of te pijnlijk is om daar naar te kijken.

Dus ons probleem is ook vaak een oplossing voor iets anders.

Wil je met mij kijken naar waar jouw probleem de oplossing voor zou kunnen zijn en zo op dieper niveau werken en bewuster worden? Neem contact met mij op en dan gaan we samen ontdekken.

Liefs, Sjaan