Ga naar de inhoud

Boosheid

Durf jij niet boos te worden en ben je altijd lief? Of ontplof je af en toe als een vulkaan? Heb jij vroeger geleerd hoe je met je boosheid om kon gaan?

Vaak worden onze blije gevoelens bejubeld. Maar we hebben ook andere gevoelens. Zoals boosheid. Als je als kind niet hebt geleerd hoe hiermee om te gaan, als je deze niet mocht hebben of niet mocht uiten, dan leer je dat die gevoelens niet gewenst zijn en leer je deze te verstoppen. En we worden er goed in! Wij zijn immers goede leerlingen.

Wanneer we de boosheid niet laten zien, wil niet zeggen dat hij er niet is. En ook al zijn we goede leerlingen, we houden het niet vol om emoties altijd onderdrukt te houden. Gevolgen van onderdrukte gevoelens kunnen groot zijn zoals depressie of burn-out. Ook kan het zo zijn dat er een overmacht komt van deze onderdrukte gevoelens zoals te heftige boosheid.

In boosheid zitten kwaliteiten zoals kracht, voor iemand of onszelf opkomen, grenzen voelen en aangeven. Wanneer we boosheid voelen dan weten we dat er binnen in ons iets wordt aangeraakt. We kunnen het als signaal gebruiken om vervolgens te kijken wat er wordt aangeraakt en wat er nodig is. Je wordt bijvoorbeeld boos dat iemand over je grenzen gaat. Dit kan je helpen in het vervolg eerder of helderder te communiceren waar je grenzen liggen.

Wanneer je af en toe ontploft van boosheid als een vulkaan, kan het ook helpen om die boosheid al eerder in kleinere porties eruit te laten, gecontroleerd. Niet wanneer het allemaal teveel is, maar daarvoor. Bijvoorbeeld door in een kussen te schreeuwen of met een stok of theedoek op je matras te slaan. Dan hoopt het niet allemaal op van binnen en jij wordt minder een speelbal van je emotie.

Wil jij ook (weer) leren voelen wanneer je boos bent? Wil jij leren dat je niet bang hoeft te zijn voor je boosheid? En jezelf serieus te nemen en te kijken wat er achter deze boosheid schuil gaat? En vervolgens hoe je zelf voor deze emoties kan zorgen? Neem contact met mij op en dan gaan we samen ontdekken wat er allemaal in jou leeft.

Liefs, Sjaan