Ga naar de inhoud

Compleet

We zijn het gewend om naar delen van onszelf te luisteren. De innerlijke stemmen die het hardst of het frequentst praten. Logischerwijs gaan we deze stemmen geloven. Net als op het plaatje geloven de blinden ze wat ze voelen.

En geef ze eens ongelijk, daar moeten ze het mee doen! Met een beetje ongeluk komen ze nog in conflict met elkaar over wat het zou moeten zijn. En wat wij als buitenstaanders zien is dat ze allemaal hun eigen waarheid voelen. We zien en begrijpen elke blinde persoon en zien dat zij maar een deel voelen, niet het geheel.

Mijn inziens is er nodig dat iemand de blinden begeleidt, hen verschillende delen laat voelen, ervaren dat de ander geen ongelijk heeft maar ook gelijk heeft in wat hij voelt op die plek. En daarna dat ze met elkaar kunnen overleggen wat ze allemaal waar gevoeld hebben en daarna opnieuw met elkaar praten en meningen delen. Grote kans dat ze tot een andere conclusie komen.

De begeleider heeft alleen als taak de blinden andere plekken te laten voelen en daarna iedereen met elkaar te laten praten en overleggen. Dan komen ze zelf tot een completer beeld.

Op dit plaatje is het voor ons als buitenstaander makkelijk te zien dat het een olifant is. In het echte leven ligt dat helaas niet altijd zo simpel. Maar ik geloof wel dat we allemaal iemand nodig hebben die ons helpt een completer beeld van onszelf te krijgen. En om dat te kunnen doen hoef je helemaal zelf niet te weten wat het precies is.

Het gaat om de ervaring van jou als client, jouw voelen, jouw zien, jouw ervaring, jouw innerlijk gesprek met alle delen van jezelf.

Zou jij graag iemand hebben die onbevooroordeeld met jou mee kijkt naar wat er bij jou van binnen allemaal speelt? Niet alleen de moeilijke dingen maar ook de mooie en krachtige kanten? Neem dan contact met mij op en gaan we samen ontdekken.

Liefs, Sjaan