Ga naar de inhoud

Toestaan

Gevoelens kunnen zwaar, heftig, oneindig, te groot en te veel voelen. Sommige gevoelens kunnen zoveel pijn doen, dat we ze (onbewust) goed weg stoppen. Dit stripje van Akward Yeti laat dat op een grappige manier zien.

Vaak ligt de oorsprong van onze pijn in onze kindertijd. Ons eigen beschermingsmechanisme schiet ons te hulp. Dat zorgt voor aanpassing, afleiding, verdoving, ontwijking. Dat werkt goed, tot een moment dat het niet meer werkt…Dat het toch naar boven komt, of dat het je leven regeert op een manier waarop jij het niet meer wilt.

En dan? Dan krijg je alsnog die gevoelens voorgeschoteld die je juist zo hard hebt willen onderdrukken.

De angst voor die gevoelens is reëel. We konden die gevoelens als kind ook niet aan, het was te zwaar, te heftig, te oneindig en te groot. We hadden geen andere keuze dan ze ergens weg te stoppen.

Inmiddels zijn we volwassen mensen. Maar de angst voor die gevoelens is nog zo groot als toen we klein waren. Door te beseffen dat we volwassen zijn, minder afhankelijk en meer bekwaam om met emoties om te gaan, kunnen we deze oude pijn toestaan om te doorvoelen. En als ons dat lukt, zal die angst en die pijn minder effect hebben op ons leven en zullen we ons vrijer en lichter voelen.

Wil je dit niet alleen aangaan? Of lukt het niet alleen? Neem contact met mij op, dan kijken we samen naar hoe je bij je kracht komt om de pijn toe te staan.

Liefs, Sjaan